دسته : روانشناسی و علوم تربیتی
فرمت فایل : word
حجم فایل : 160 KB
تعداد صفحات : 119
بازدیدها : 270
برچسبها : طرحواره ناسازگار اولیه کیفیت زندگی
مبلغ : 10000 تومان
خرید این فایلمعرفی و بخشهایی از متن پایان نامه بررسی مقایسه ای طرحواره های ناسازگار اولیه و کیفیت زندگی در افراد دیالیزی و سالم
هدف این تحقیق این است که تلاش می شود تا ضمن شناسایی طرحواره ها ناسازگار اولیه بیماران دیالیزی به شناسایی و مطالعه تاثیر آن بر جنبه های مختلف کیفیت زندگی و مقایسه ی این نتایج با افراد سالم انجام شود.
ضرورت و اهمیت پژوهش
در دل هر نوع ناراحتی جسمی ارتباط محکمی بین مفاهیم اجتماعی، روان شناختی و فیزیولوژیک نهفته است و محور هر گزارش بیماری شخصی است که عملکرد فیزیولوژیک او تغییر یافته است و از حالت تعادل خارج گردیده است و ممکن است محدودیت های روان شناختی به او تحمیل شده و روابط اجتماعی اش به طور جدی تهدید شود. پیشرفت نارسائی کلیه موانع شدیدی بر سر راه شخص بیمار ایجاد می کند بیمار دیالیزی با هزینه های مختلف درمان و رفت و آمد به مراکز درمانی مواجه است که الزاما از بودجه خانوار کسر می شود. در ضمن به دلیل دیالیز مستمر موقعیت شغلی، خانوادگی و اجتماعی بسیاری از این افراد دستخوش تغییر می شود. همچنین دیالیز موجب کاهش تمایل جنسی، احساس ناتوانی، ترس از مرگ، خشم و تغییر در شیوه ی زندگی بیمار و خانواده ی وی می گردد. اگر خشم به وجود آمده، ابراز نگردد این امکان وجود دارد که به درون فرد جهت یابد. و منجر به افسردگی، ناامیدی و تلاش به خودکشی گردد و اگر بیمار خشم خود را به بیرون و دیگران معطوف نماید ممکن است در ارتباطات خانوادگی تاثیر مخرب و تهدید کننده ای داشته باشد بسیاری از بیماران با نارسایی کلیه کاهش در میزان توجه و تفکر افسرده، کاهش سطح تمرکز و تغییر در وضعیت های درکی دارند در نتیجه این تغییرات کیفیت زندگی یک فرد دیالیزی کاملا دگرگون می شود. و جای تعجب نیست که چنین شخصی دچار انواع اختلالات روانی نیز بشود. اکثر بیماران دیالیزی نیازمند نوعی حمایت زمانی نیز هستند در ایران نیز بر طبق گزارش انجمن حمایت از بیماران کلیوی در 1388 از مجموع 40 هزار بیمار کلیوی بیش از 15 هزار نفر دیالیزی هستند که هر سال حدود 1500 نفر آنها بر اثر عوارض این بیماری جان خود را از دست می دهند. (از محدودیت هایی که در این پژوهش وجود داشت امکان عدم همکاری بیماران دیالیزی و مسئولین بخش دیالیز بود و همچنین عدم صداقت در پاسخ به سوال های پرسشنامه ها که منجر به نتایج غیر واقعی و همچنین با توجه به سن بالای اکثر بیماران دیالیزی پیدا کردن افراد با سواد که بتوانند پرسشنامه ها را انجام دهند با مشکل روبرو بود) بررسی ارتباط بین طرحواره های ناسازگار بیماران دیالیزی با ابعاد گوناگون کیفیت زندگی می تواند مشخص کند که مشکلات حاصل از طرحواره های ناسازگار بیماران دیالیزی در کدام یک از ابعاد کیفیت زندگی وابسته به سلامتی آنها ظاهر می شود و مداخلات لازم ارائه گردد. پژوهشهایی که بطور مشخص ابعاد مختلف کیفیت زندگی وابسته به سلامت را در این گروه مقایسه کند کم است بنابراین تکرار انجام این نوع پژوهش ضروری به نظر می رسد. از جمله روش های ارتقاء کیفیت زندگی افراد، اصلاح طرحواره های ناسازگار و آموزش مهارت های زندگی است. آموزش مهارت های زندگی موجب ارتقای توانایی های روانی، اجتماعی می گردد. تا فرد با کشمکشها و موقعیت های زندگی مثبت و سازگارانه عمل کند و سلامت روانی خود را تامین نماید. از نتایج حاصل از این پژوهش می توان به عنوان راهنمایی برای درمانگرام، روان پرستاران و پرستاران بخش های دیالیز استفاده کرد و افراد مربوط را در توجه هر چه بیشتر به تغییر طرحواره های ناسازگار بیماران و ارتقاء کیفیت زندگی آنها تشویق کرد. و همچنین اهمیت طرحواره های هر فرد در تعیین کیفین زندگی برای بیماران دیالیزی و سالم بیشتر روشن شود و برای اصلاح مشکلات ذهنی و روانی خود بیشتر توجه و مطالعات روانشناسی انجام دهند.
اصطلاحات و مفاهیم
تعاریف نظری و عملیاتی متغیرها
تعریف نظری:
الگوهای شناختی و هیجانی خود ویران گری هستند که شکل گیری آنها از اوایل دوره رشد و تحول فرد آغاز می گردد و در طول زندگی فرد تکرار می شوند. بر اساس این تعریف رفتار فرد قسمتی از طرحواره او نیست، بلکه یانگ باور دارد که رفتارهای ناسازگار به عنوان پاسخی در پاسخ به طرحواره های ناسزگار اولیه شکل می گیرند. بنابراین، رفتارهای توسط طرحواره ها برانگیخته می شوند ولی قسمتی از طرحواره ها نیستند. طرحواره های ناسازگار اولیه الگویی گسترده و نافذ است که شامل خاطره ها، هیجان ها، ساختارها و حس های بدنی است که در ارتباط با فرد و رابطه ها بیت فردی او با دیگران است، در طول سالهای کودکی یا نوجوانی شکل می گیرد و در طول زندگی فرد گسترش می یابد و به گونه ی چشمگیری مختل و ناکارآمد است منظور از طرحواره های ناسازگار اولیه در این پژوهش میزان نمره ای است که هر آزمودنی در پرسشنامه طرحواره یانگ کسب می کند، مقیاس اندازه گیری این متغیرها فاصله ای است.
تعریف عملیاتی:
این پرسشنامه 78 ماده ای در سال 1999 توسط یانگ ساخته شد. بر پایه یافته های اسمیت و همکاران 15 طرحواره ناسازگار اولیه را بررسی می کند. این 15 طرحواره در درون 5 موزه مطابق با حوزه های تحولی اولیه قرار می گیرند. هر آیتم بر روی یک مقیاس 6 درجه ای نمره گذاری می شود در این پرسشنامه هر 5 سوال یک طرحواره را می سنجد. نسخه اولیه آن توسط صاحبی و حمید پور به فارسی برگردانده شد.
تعریف نظری:
ابعاد هشت گانه ی کیفیت زندگی وابسته به سلامت (عملکرد جسمی، ایفای نقش جسمی، درد بدنی، سلامت عمومی، سرزندگی، عملکرد اجتماعی، ایفای نقش هیجانی و سلامت روانی، بنابر تعریف سازمان بهداشت جهانی، کیفیت زندگی درک افراد از موقعیت خود در زندگی اسن نظر فرهنگ، سیستم ارزشی که در آن زندگی می کنند، اهداف، انتظارات، استانداردها و اولویت هایشان است. این مفهوم کاملا ذهنی بوده، توسط دیگران قابل مشاهده نیست و بر درک افراد از جنبه های مختلف زندگی استوار است. عبارت کیفیت زندگی وابسته به سلامت مستقیما اثرات بیماری یا درمان آن را بررسی می کند و به تأثیرات دورتر توجهی ندارد این عبارت را می توان در هشت بعد عملکرد جسمی، ایفای نقش جسمی، درد بدنی، سلامت عمومی، سر زندگی، عملکرد اجتماعی، ایفای نقش هیجانی و سلامت روانی مورد سنجش قرار داد. هشت بعد کیفیت زندگی وابسته به سلامت در این پژوهش نمره هایی هستند که در پرسشنامه ی SF-36 (پرسشنامه استاندارد 36 سوالی کیفیت زندگی) برای افراد کسب شده است.
تعریف عملیاتی:
ابزار سنجش کیفیت زندگی SF-36 و در بر گیرنده حیطه های عملکرد و نقش جسمی، سلامت عمومی و فکری، نشاط، عملکرد و نقش جسمی، سلامت عمومی و فکری، نشاط، عملکرد و نقش عاطفی بود. سوالات از مقیاس رتبه ای صفر تا پنج برخوردار بودند (نمره صفر بدترین وضعیت و نمره پنج بهترین حالت ممکن برای هر فرد). نمرات کل سوال ها از صفر تا صد تنظیم شد و بر اساس پاسخ بیماران سطح کیفیت زندگی به صورت خوب، تا حدی مطلوب یا متوسط و بد در نظر گرفته می شد. نسخه فارسی این پرسشنامه توسط منتظری و همکاران نوشته شده است.
تعریف نظری:
به از کار افتادن یا کاهش عملکرد کلیه به شکل ناگهانی که سبب افزایش میزان سموم دفعی کلیه در خون می شود اطلاق می گردد. این مدت زمانمی تواند بین چند ساعت تا چند روز باشد در این حالت اندازه کلیه ها در سونوگرافی و kub طبیعی می باشد در حالت عادی حدود 25%برون ده قلبی را کلیه ها دریافت می کنند که معادل 1100ml/min می باشد که اگر بر اساس پلاسمان بیان شود حدود ml/min 800 میزان جریان پلاسما و کلیه ها می باشد.
نارسایی کلیه در حدود 50% کلی بیماران بستری در بخش های داخلی جراحی و در 30-20% بیماران بستری در بخش های ICU بروز می کند که میزان مرگ و میر آن 70% - 20 می باشد الیگوری 50% موارد نرسایی کلیوی حاد را تشکیل می دهد و تا 80% مرگ و میر دارد.
نارسایی کلیه به سه علت
1- Pre Renal ( کاهش پرفیوژن کلیه)
2- Intra renal ( صدمات بافت کلیه)
3- Post Renal ( انسداد در برابر جریان ادرار).
با بروز اختلال در مکانیسم های تنظیمی طبیعی کلیه تمام دستگاه های بدن تعامل گوارشی،علائم عمومی، علائم کم خونی و تغییرات ادراری ایجاد می شود و همچنین مشکلات متابولیکی وقلبی- عروقی، ریوی و ... بوجود می آید دیالیز فرآیندی است در آن ترکیب مواد حل شونده در محلول از A با در معرض قرار گرفتن این محلول با محلول دیگری به نام محلول B طریق یک غشاء نیمه تراوا تغییر می یابد. آب پس از تصفیه و ترکیب شدن با مایع دیالیز وارد سافی دیالیز شده و در مجاورت خون قرار گرفته و به وسیله یک غشاء نیمه تراوا از خون جدا می گردد.
در افراد دیالیزی، نارسایی کلیه به صورت الیگوری، آنوری یا حجم ادرار طبیعی بروز می کند. الیگوری (ادرار کمتر از ml/day400)، شایعترین وضعیت بالینی در نارسایی کلیه افراد می باشد. آنوری (ادرار کمتر از ml/day50) و برون ده ادراری طبیعی به آن حد شایع نیستند. افراد دیالیزی دچار افزایش سطح BUN و CR سرم و سایر فراورده های زائد متابولیک می شود که در حالت واقعی توسط کلیه ها دفع می شوند. بازگشت عملکرد کلیوی بستگی به وسعت اسکار و نابودی نفرون های عملکردی دارد که طی نارسایی کلیه رخ می دهد...
خرید و دانلود آنی فایل